Skoro sezon na truskawki jeszcze trwa, chciałabym go wykorzystać jak najlepiej...
Dlatego dziś zaprezentuję Wam Drożdżówkę z truskawkami i kruszonką;)
SKŁADNIKI :
Drożdżówka:
- 50g margaryny Kasi
- 2szkl. mąki tortowej
- 0,5szkl. ciepłego mleka
- 20g drożdży
- cukier wanilinowy Gellwe
- 3/4 szkl. cukru Diamant
- szczypta soli
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
Kruszonka:
- 1/3 margaryny Kasi
- 5 łyżek mąki tortowej
- 3 łyżki cukru Diamant
truskawki.
PRZYGOTOWANIE:
Z mleka ,drożdży,cukru i 2 łyżek mąki przygotować rozczyn,który należy odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać ,dodać cukier i cukier wanilinowy oraz jajka.
Dodać rozczyn i wszystko zagnieść.
W trakcie wyrabiania dodać stopniowo rozpuszczoną Kasię.
cukier Wanilinowy Gellwe
Margaryna Kasia
Cukier Biały Diamant
Ciasto wyrabiać do momentu,gdy zacznie odchodzić od ręki. Tymczasem zrobić kruszonkę z mąki ,Kasi oraz cukru.
Pozostawić w wysmarowanej Kasią blasze do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ,obłożyć truskawkami i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C około 45 minut.
SMACZNEGO !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz