Moje oryginalne wykonanie rolady ;)
Biszkopt rzucany :
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki maki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno, dodać cukier, potem po jednym żółtku, mąkę na wolnych obrotach miksera. Poczekać aż sie dobrze mąka rozmiesza. Piec w 180 st. C, prze 20 minut. Po wyjęciu z pieca biszkoptem w blaszce rzucić na ziemię tak z 60 cm.
Gorący biszkopt zwinąć w wilgotny ręcznik na roladę
Masa:
Galaretka
śmietana 36%
Galaretkę rozpuścić w połowie porcji wody z opakowania, śmietanę ubić na sztywno i po woli dodawać schłodzoną galaretkę.
Roladę rozwinąć posmarować dżemem, masą i zwinąć. Dobrze schłodzić, Gdy rolada dobrze stężeje pokroić na grubsze kawałki i posmarować czerwonym dżemem i udekorować czekoladą.
a jakie pychą :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
musiało byc pyszne :)
OdpowiedzUsuń