17 lip 2013

Tarta czekoladowa z bananami

Potrzebne składniki:
300 g mąki
200 g gorzkiej czekolady
150 g bananów
150 g zimnego masła
1 szklanka kremówki
1 żółtko
3-4 łyżki zimnej wody
3 łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżki kakao

Przygotowanie:
1. Mąkę zmieszaj z pudrem i kakao. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i zrób kruszonkę. dołóż żółtko i zimną wodę. Zagnieć ciasto i uformuj kulę. Owiń folią i chłodź 30 min.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ciasto rozwałkuj miedzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Przełóż ja do formy , połóż na nim papier do pieczenia i obciąż fasolą. Piecz 15 minut. Zdejmij papier oraz fasolę i piecz jeszcze 20-25 minut. Wystudź ciasto przed wyjęciem z formy.

Ciasto przed włożeniem do piekarnika. Ważne by obciążyć bo moja tara mi się skurczyła i po środku urósł balon. Więc już wiem poco fasola ;) 

3. Czekoladę połam. Zostaw 20 g na wiórki. Kremówkę podgrzej, wlej gorącą na czekoladę. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy. Połóż banany, skrop cytryna by nie zrobiły się czarne. Polej czekoladą. Chłodź 2 godziny. Udekoruj wiórkami czekolady.  

1 komentarz: