Image Map

2 paź 2013

Kurczak w piwie

Dziś napiszę coś co wielu zadziwi a nie jednego oburzy.
Kurczak zatopiony puszce piwa.
W ramach testów użyłam przyprawy "Pieprz cytrynowy", ale o tym w następnym poście.

Potrzebne produkty:
Cały kurczak
Przyprawy, w tym przypadku "Pieprz cytrynowy"
Puszka piwa
Czosnek
Olej

Przygotowanie 
Kurczaka umyć, wydłubać ze środka wszystkie nie potrzebne rzeczy ;)
Kurczaka najlepiej na całą noc wstawić w lodówkę w marynacie z oleju i Pieprzu cytrynowego.


Kurczaka po nocy w lodówce zalewamy piwem i wrzucamy zmiażdżony czosnek.




Pieczenie
Czas to około 1 godziny w 220 stopni ;)



Piwo nadaje ciekawy smak oraz soczystość. 

3 komentarze:

  1. Śmiem myśleć ,iż po takim obiedzie nie można wsiąśc za kółko ? :D
    Musiało być pyszne !!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. "wydłubać"? A nie wyciągnąć?
    Poza tym od kiedy kurczak ma "rzeczy"?
    Czytając to, mało co nie spadłem z krzesła!

    OdpowiedzUsuń
  3. A co tm skoro wołowinę się dusi w winie, to kurczaka można w piwie.

    OdpowiedzUsuń